Πώς να γίνεις ηθοποιός: Τα χαρακτηριστικά ενός καλού ηθοποιού

14.12.2022

10 min read
mkalogeropoulo…

Θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα του ηθοποιού με ή χωρίς πτυχίο; Στο παρακάτω blog post, θα βρεις μία σειρά από προτάσεις για να βελτιώσεις την υποκριτική σου ικανότητα και να κάνεις τα πρώτα βήματα της καριέρας σου.

good actor

Πώς να γίνεις ηθοποιός

Παρακολουθείς παραστάσεις και φαντάζεσαι τον εαυτό σου στη θέση του πρωταγωνιστή ή ονειρεύεσαι μία σταδιοδρομία στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές. Ωστόσο, σου φαίνεται ακατόρθωτο, αφού δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις για να μάθεις την τέχνη της υποκριτικής. Ευτυχώς, υπάρχουν ένα σωρό δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις, είτε επιθυμείς να σπουδάσεις σε δραματική σχολή είτε όχι.

 

Σπουδές υποκριτικής στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, οι δραματικές σχολές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις κρατικές και τις ιδιωτικές. Στις κρατικές περιλαμβάνεται το Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο σχολές διαθέτουν άρτια καταρτισμένους καθηγητές με πολυετή εμπειρία στον χώρο του θεάτρου. 

 

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των κρατικών σχολών είναι η δωρεάν φοίτηση και φυσικά η ποιότητα της παρεχόμενης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Η πρόσβαση όμως, δεν είναι ελεύθερη για όλους, καθώς δεκτοί γίνονται μόνο υποψήφιοι ηλικίας έως και 25 ετών, ενώ η τελική επιλογή γίνεται έπειτα από μία σειρά εισαγωγικών εξετάσεων. Γι’ αυτό, αν αποφασίσεις να λάβεις μέρος στις εξετάσεις για μία από τις κρατικές δραματικές σχολές, απαιτείται από την πλευρά σου σκληρή δουλειά και εντατική προετοιμασία.

 

Εναλλακτικά, έχεις πάντοτε τη δυνατότητα να σπουδάσεις υποκριτική σε μία από τις δεκάδες ιδιωτικές δραματικές σχολές. Εδώ δεν υπάρχει όριο ηλικίας, υπάρχουν ωστόσο δίδακτρα τα οποία κυμαίνονται σε διάφορα επίπεδα. Η επιλογή μίας ιδιωτικής σχολής χρειάζεται λίγο παραπάνω έρευνα, κατά την οποία είναι σημαντικό να δώσεις βαρύτητα στους διδάσκοντες και το πρόγραμμα σπουδών. Ορισμένες σχολές διαθέτουν και ένα ευέλικτο ωράριο μαθημάτων, γεγονός που βολεύει σε περίπτωση που χρειάζεται παράλληλα να εργάζεσαι.

 

Απόκτηση προϋπηρεσίας ή ρόλων χωρίς πτυχίο

Σε περίπτωση που η σχολή σου δεν σε δεσμεύει να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου πριν αναλάβεις κάποιον ρόλο στο θέατρο ή στην τηλεόραση, μπορείς πάντοτε να αποκτήσεις προϋπηρεσία ακόμη και χωρίς πτυχίο υποκριτικής.

 

Πώς να γίνεις ηθοποιός χωρίς εμπειρία

Αφενός, αναζήτησε μικρούς ρόλους σε παραστάσεις που ανεβαίνουν από ερασιτεχνικές ομάδες ή σε μικρά θέατρα της περιοχής σου. Η συχνή τριβή με το εκάστοτε κείμενο, η συνεργασία με άλλα μέλη του θιάσου και η παρουσίαση του έργου ζωντανά μπροστά στο κοινό θα σου προσφέρουν πολύτιμη πείρα και έναυσμα για τη συνεχή βελτίωσή σου. Αφετέρου, πέρα από τις δραματικές σχολές, υπάρχουν δεκάδες θεατρικά εργαστήρια, workshops, σεμινάρια και masterclasses στα οποία μπορείς να γνωρίσεις καταξιωμένους επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν στο ξεκίνημά σου.

 

Πώς να βελτιώσεις τις υποκριτικές σου τεχνικές 

Προκειμένου να κατακτήσεις τις διαφορετικές τεχνικές της υποκριτικής, η συνεχής εξάσκηση είναι μονόδρομος. Παρακάτω, θα βρεις μερικές από τις πιο δημοφιλείς υποκριτικές τεχνικές, καθώς και μία σειρά από ασκήσεις που πραγματοποιούν συνήθως οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια της πρόβας τους.

 

πως να γινεις ηθοποιός

 

Μέθοδοι υποκριτικής - Τεχνικές ηθοποιού

Με τον όρο “υποκριτική μέθοδο”, αναφερόμαστε σε μία σειρά από τεχνικές που βοηθούν στην περαιτέρω κατάρτιση του επαγγελματία και στοχεύουν στην ενίσχυση του βαθμού ειλικρίνειας και εκφραστικότητας ενός ηθοποιού καθώς ερμηνεύει τον ρόλο του.

Διάσημες υποκριτικές μέθοδοι

Ίσως η πιο γνωστή μέθοδος της υποκριτικής τέχνης είναι αυτή του Κονσταντίν Στανισλάφσκι. Θέτει τον ηθοποιό σε μία διαδικασία προετοιμασίας του σώματος και της ψυχής του, προκειμένου να αποδώσει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του ήρωα που υποδύεται. Στην ουσία της βρίσκεται η “συναισθηματική μνήμη” και η ανάκληση προσωπικών βιωμάτων και αναμνήσεων, τα οποία βοηθούν τον ηθοποιό να βρει τα κατάλληλα ερεθίσματα για τη φυσική απόδοση του ρόλου του.

 

Με τη σειρά του, ο Λι Στράσμπεργκ βασίστηκε στη μέθοδο του Στανισλάφσκι και στράφηκε περισσότερο στις ψυχολογικές διαστάσεις ενός ρόλου, ζητώντας από τους ηθοποιούς να πάνε ένα βήμα παραπέρα από τη συναισθηματική μνήμη. Η τεχνική αυτή στοχεύει στη δημιουργία βαθύτερων δεσμών με τους ήρωες που υποδύονται οι ηθοποιοί και στην περαιτέρω κατανόηση των εμπειριών τους.

 

Άλλη μία δημοφιλείς τεχνική είναι η μέθοδος του Σάνφορντ Μάισνερ, η οποία εστιάζει περισσότερο στη συμπεριφορά και στην πραγματικότητα της πράξης. Στην καρδιά αυτής της προσέγγισης βρίσκεται η δράση, αφού κάθε ανταπόκριση πάνω στη σκηνή είναι αποτέλεσμα πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ των ηθοποιών. Για να επιτευχθεί η δράση, απαιτείται αλήθεια και όχι μίμηση, στοιχείο που δίνει ιδιαίτερη σημασία στον ρεαλισμό κατά τη διάρκεια της παράστασης.

 

Ασκήσεις υποκριτικής

Πέρα από την εφαρμογή της μεθόδου, πολύ σημαντικό ρόλο στην ολοκληρωμένη προετοιμασία ενός ηθοποιού παίζουν οι ασκήσεις υποκριτικής. Είτε είναι σωματική, ψυχολογική ή αισθητηριακή, είτε ατομική ή ομαδική, κάθε άσκηση σε φέρνει σε επαφή με ένα διαφορετικό κομμάτι της υποκριτικής διαδικασίας και συμβάλλει στην περαιτέρω τεχνική εκπαίδευσή σου.

 

Περιεχόμενο των ασκήσεων υποκριτικής

Αρχικά, πραγματοποιείται το λεγόμενο “ζέσταμα” που προετοιμάζει σωματικά τον ηθοποιό για την είσοδό του στην πρόβα. Αφού η ομάδα είναι έτοιμη, πραγματοποιούνται ποικίλες μυϊκές και αισθητηριακές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής και ορθοφωνίας αλλά και ασκήσεις για την ενίσχυση της μνήμης, της φαντασίας και της έκφρασης συναισθημάτων. Η εξάσκηση της απεύθυνσης και της επικοινωνίας έχει ως στόχο τη σύνδεση των ηθοποιών μεταξύ τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάμεσά τους μία σχέση δράσης-αντίδρασης. Έπειτα, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, τα μέλη του θιάσου εξασκούν την ετοιμότητα και τη φαντασία τους, καλλιεργούν τα εκφραστικά τους μέσα και προετοιμάζονται καλύτερα για εκτεταμένα κείμενα που απαιτούν όλη την ενέργειά τους.

 

Πώς να κάνεις την αρχή

actor

Τώρα που γνωρίζεις σε ποιες δραματικές σχολές μπορείς να σπουδάσεις υποκριτική καθώς και τρόπους για να βελτιώσεις τις τεχνικές σου, δες πώς μπορείς να ξεκινήσεις την καριέρα σου στον χώρο του θεάτρου ή της τηλεόρασης.

 

Προετοιμασία

Πριν από τις οντισιόν, είναι σημαντικό να είσαι πάντοτε κατάλληλα προετοιμασμένος για να αποδώσεις άριστα όσα έχει επιλέξει να παρουσιάσεις. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο την τεχνική εξάσκησή σου, αλλά και τα εργαλεία marketing που πρέπει να έχεις μαζί σου για τη σωστή προώθησή της καριέρας σου.

 

Απαραίτητα υλικά

Κάθε ηθοποιός που σέβεται τον εαυτό του έχει στη διάθεσή του μία σειρά από υλικά που τον βοηθούν στην επαγγελματική προβολή του εαυτού του και της δουλειάς του. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φωτογραφίες - προφίλ (headshots), το βιογραφικό και μία μαγνητοσκοπημένη συλλογή από προηγούμενα projects του (reel).

 

Οι φωτογραφίες είναι απαραίτητες για να χτίσεις ένα σοβαρό προφίλ ως ηθοποιός. Είναι το εργαλείο μέσω του οποίου οι υπεύθυνοι παραγωγής θα σε θυμούνται και θα σε ξεχωρίσουν για να σου δώσουν τον πολυπόθητο ρόλο. Για τη λήψη τους, φρόντισε να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία φωτογράφο, ενώ, εκτός από ψηφιακή μορφή, προτείνουμε να έχεις στη διάθεσή σου και ένα εκτυπωμένο αντίγραφο των φωτογραφιών - προφίλ σου, έτσι ώστε να μπορείς να τις μοιραστείς με όποιο μέλος της παραγωγής τις ζητήσει.

 

Όσον αφορά στο βιογραφικό σου, υπάρχουν πολλά έτοιμα templates στο διαδίκτυο, τα οποία μπορείς να κατεβάσεις και να προσαρμόσεις ακριβώς όπως θέλεις. Σχετικά με το περιεχόμενο, είναι σημαντικό να αναφερθείς τόσο στην εκπαίδευσή σου, όσο και σε προηγούμενες δουλειές σου, ενώ μπορείς να συμπεριλάβεις και τυχόν εξειδικεύσεις σου, σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει ή ακόμα και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, όπως π.χ. εθελοντική εργασία.

 

Τέλος, σε περίπτωση που έχεις ήδη προϋπηρεσία, κράτησε ένα βιντεοσκοπημένο αντίγραφο από τις προηγούμενες δουλειές σου. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο σε διάρκεια, αρκεί να φαίνεσαι καθαρά, να ακούγεσαι καθαρά, και να περιλαμβάνει projects που θέλεις να δείξεις προς τα έξω και για τα οποία αισθάνεσαι υπερήφανος.

 

Τεχνική προετοιμασία

Η σωματική και πνευματική εξάσκηση είναι τα θεμέλια μίας ολοκληρωμένης τεχνικής προετοιμασίας. Επομένως, απαιτείται από την πλευρά σου μία συστηματική επανάληψη όσων ασκήσεων έχεις διδαχθεί ως τώρα και η συνεχής βελτίωσή τους. Επιπλέον, για να μπεις πιο εύκολα στο κλίμα των οντισιόν και να είσαι έτοιμος για αυτό που θα αντιμετωπίσεις, προτείνουμε να παρακολουθήσεις βίντεο από ακροάσεις άλλων ηθοποιών. Μπορείς ακόμη και να φανταστείς πώς θα είναι η οντισιόν και να προσποιηθείς ότι περνάς από αυτή, ακόμα και με τη βοήθεια των φίλων σου ως κοινό, έτσι ώστε να εξοικειωθείς λίγο περισσότερο με τη διαδικασία.

 

Συμβουλές για την πρώτη σου οντισιόν - casting call

Για την πρώτη σου ακρόαση, είναι προτιμότερο να επιλέξεις να παρουσιάσεις ένα κείμενο με το οποίο είσαι εξοικειωμένος ή να ταιριάζει στο ύφος του έργου για το οποίο περνάς την οντισιόν. Μάθε καλά τα λόγια σου, τελειοποίησε την έκφρασή σου και δώσε στον ήρωά σου ένα προσωπικό twist, ώστε να φανεί και ο δικός σου χαρακτήρας. Δοκίμασε διαφορετικές παραλλαγές στο παίξιμό σου και προσπάθησε να παραμείνεις ευέλικτος, αφού είναι πιθανό στην ακρόαση να σου ζητηθεί να υποδυθείς περισσότερες από μία εκδοχές του ρόλου σου.

 

Την ημέρα της ακρόασης, μην ξεχάσεις να φέρεις μαζί σου το βιογραφικό, τις φωτογραφίες - προφίλ και, αν έχεις, το reel σου. Όσον αφορά την εμφάνισή σου, φόρεσε κάτι άνετο και ευπρεπές, όπως π.χ. ρούχα πρόβας, εκτός αν σου ζητηθεί κάτι ιδιαίτερο. Φρόντισε να φτάσεις το αργότερο μισή ώρα πριν προκειμένου να προλάβεις να κάνεις ζέσταμα και να ετοιμαστείς ψυχολογικά. Αν αισθανθείς ότι αγχώνεσαι, πάρε βαθιές ανάσες, άκουσε λίγη μουσική ή εστίασε σε κάτι που σε βοηθά να χαλαρώσεις. Τέλος, μην ξεχνάς να χαμογελάς, να είσαι ο εαυτός σου και να απολαύσεις την πρώτη σου οντισιόν!

 

Τι να αποφύγεις

Όταν πρόκειται για μία οντισιόν, το άγχος και η υπερανάλυση είναι οι βασικοί εχθροί σου. Εστίασε την προσοχή σου στο απόσπασμα που θα παρουσιάσεις και μην αυτοσχεδιάσεις, εκτός εάν σου ζητηθεί κάτι τέτοιο φυσικά. Επιπλέον, προσπάθησε να εφαρμόσεις τεχνικές χαλάρωσης και μην κάνεις σκέψεις γύρω από την τελική έκβαση της ακρόασης. Πέρα από αυτά, το βράδυ πριν την οντισιόν κοιμήσου καλά, απόφυγε το αλκοόλ και μην καταναλώσεις γαλακτοκομικά, καφέ και πικάντικο φαγητό για τουλάχιστον δύο ώρες πριν, καθώς οι τροφές αυτές μπορούν να επηρεάσουν την επίδοσή σου.

 

Άλλες σημαντικές πληροφορίες για την καριέρα σου ως ηθοποιός

tv-casting

Δεν είναι μόνο οι σπουδές, η τεχνική κατάρτιση και η επαγγελματική εμπειρία που απαιτούνται για να χτίσεις την καριέρα σου στον χώρο της υποκριτικής. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δημόσιες σχέσεις παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του ταλέντου σου, ενώ οι σωστές επαφές θα σου προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για να συμμετέχεις στις ακροάσεις των παραστάσεων ή των ταινιών που επιθυμείς.

 

Networking

Το networking, δηλαδή η δημιουργία διασυνδέσεων, λειτουργεί καθοριστικά ως σύνδεσμος ανάμεσα στους ηθοποιούς και τους υπεύθυνους παραγωγής. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον κλάδο, μπορείς αμέσως να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους με τους οποίους ενδιαφέρεσαι να συνεργαστείς. Παράλληλα, δίνοντας το παρόν σε θεατρικές εκδηλώσεις, παραστάσεις και events, αυξάνεις αυτόματα τις πιθανότητές σου για σημαντικές γνωριμίες. Και επειδή πλέον ο κόσμος μας είναι ψηφιακός, δοκίμασε να παρακολουθείς webinars ή άλλες διαδικτυακές συναντήσεις που διοργανώνονται από επαγγελματίες του κλάδου ή κάνε την εγγραφή σου σε μία πλατφόρμα όπως το PeopleOnSET για να έρθεις πιο γρήγορα σε επαφή με παραγωγούς και να αναδείξεις τα έργα σου ευκολότερα.

 

Χτίσε την εικόνα σου στα social media

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ψηφιακή πραγματικότητα ήρθε για να μείνει. Η δημιουργία ενός επαγγελματικού προφίλ στα social media αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, αφού μέσα από τα συγκεκριμένα κανάλια μπορείς να να επικοινωνείς με το κοινό ή άλλους επαγγελματίες ηθοποιούς πολύ πιο άμεσα. Βρες τα social media που σου ταιριάζουν περισσότερο, χρησιμοποίησε ένα από τα headshots σου ως φωτογραφία προφίλ, ανέβασε αποσπάσματα από τις παραστάσεις σου σε μορφή βίντεο, δείξε τον θαυμασμό σου για projects συναδέλφων μέσα από comments και likes, και γενικώς διατήρησε μία ενεργή και επαγγελματική online παρουσία.

 

Προσέλαβε έναν manager

Αν όλα αυτά σου φαίνονται βουνό και δυσκολεύεσαι να μοιράσεις τον χρόνο σου ανάμεσα στις πρόβες, τις παραστάσεις και τις δημόσιες σχέσεις, τότε μπορείς πάντοτε να προσλάβεις έναν manager. Ένας σωστός manager θα επιδιώξει να κατευθύνει την καριέρα σου προς την πορεία που επιθυμείς, ενώ συγχρόνως θα σε φέρει σε επικοινωνία με τους κατάλληλους ανθρώπους για την προώθηση της δουλειάς σου. Όσο περισσότερη επαγγελματική πείρα αποκτάς, τόσο περισσότερο ο manager σου θα αναζητά μεγάλες παραγωγές και συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Είναι σημαντικό να βρεις έναν manager με τον αισθάνεσαι άνετα να μοιραστείς τους στόχους και τους προβληματισμούς σου για να χτίσεις μαζί του μία σχέση εμπιστοσύνης.


 

Τώρα γνωρίζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ξεκινήσεις να χτίζεις την καριέρα σου ως ηθοποιός. Κάνε την αρχή ακόμα πιο εύκολη δημιουργώντας το προφίλ σου στο PeopleOnSET, την πιο σύγχρονη online πλατφόρμα επικοινωνίας ανάμεσα σε ηθοποιούς και παραγωγούς. Γίνε μέλος της μεγαλύτερης διαδικτυακής καλλιτεχνικής κοινότητας, δείξε το ταλέντο σου και κλείσε την πρώτη σου δουλειά στο θέατρο ή την τηλεόραση!

 

Looking for a role in your area?

READY TO JOIN?

Become a member today and gain full access to all the powerful tools People on Set has to help bring your career to the next level.